Vad är skillnaden mellan roterande och motflödesvärmeväxlare?

Roterande värmeväxlare
Förutom värme kan roterande värmeväxlare också överföra fukt. För användning i enfamiljshus eller bostäder med effektivitet på upp till mer än 85 procent.
Värmeöverföring
Rotorns lamellstruktur (liknar korrugerat papper) och den kontinuerliga rotationsrörelsen mellan de varma och kalla luftströmmarna resulterar i att rotorn värms upp i frånluften. På vintern överförs värmen till den kalla tilluften. Denna effekt kan användas omvänt på sommaren eftersom värmen från uteluften överförs till den svalare frånluften. Detta möjliggör en kylande effekt på sommaren, eller också kan den användas för att återvinna kylenergi i luftkonditionerade byggnader.
Fuktöverföring via en kondensrotor
Värmeväxlingsmatrisen är gjord av ren aluminium som överför fukt precis i det ögonblick då kondens bildas på frånluftsidan och sedan absorberas av utomhusluften. För stora temperaturskillnader kan graden av återvunnen fukt stiga över 60 procent. Med våra rotorer överförs fukt främst när det behövs, det vill säga på vintern. Detta gör att problem med alltför torr luft kan reduceras eller till och med undvikas helt. Fuktöverföringen kan kontrolleras genom att justera rotorhastigheten.
Medriven rotation - internt läckage
Rotorns rotation kan resultera i att små mängder frånluft kommer in i tilluften (medriven rotation). En kombination av luftläckage i huset och rotorhastigheten i kombination med enhetens tryckdifferens (till exempel orsakad av filter) kan resultera i att en viss mängd frånluft överförs till tilluften. I allmänhet har vår utrustning en intern läckage på mindre än 5 procent. Detta sjunker till och med till under 3 procent för utrustning som är certifierad för användning i passivhus. Detta innebär att enheter med en rotor idag verkligen kan jämföras med plattvärmeväxlare, åtminstone när det gäller internt läckage.
Frostskydd
Tack vare fuktöverföringen är det inte nödvändigt att tömma bort kondens i bostadshus. Detta innebär att ventilationsaggregatet inte behöver anslutas till ett avloppsrör. Dessutom, ner till cirka -20 ° C, fryser inte rotorn när kondens överförs, vilket gör frostskydd för värmeväxlaren onödigt. Därför kan hela värmeväxlarens kapacitet utnyttjas när utetemperaturerna är låga. Ju kallare desto bättre.
Motströmsvärmeväxlare
Motströmsvärmeväxlare i aluminium och plast överför värme och uppnår effektivitet på över 90 procent. Värmeöverföring i plattvärmeväxlare flyter luften genom en serie parallella plattor där tilluft och frånluft alltid kan flöda växelvis på motsatta sidor. Värmeenergin överförs genom plattan från den varma luftströmmen till den kalla luftströmmen.
Utan fuktöverföring
Om vanliga plattvärmeväxlare av aluminium eller plast används måste det resulterande kondensvattnet avlägsnas från enheten via ett avloppsrör. Sifonen måste alltid fyllas med vatten för att förhindra att luft sugs genom kanalsystemet.
Lufttäthet
Tilluft och frånluft är helt separerade från varandra så i teorin finns det ingen del av frånluft i tilluften. I praktiken kan det emellertid finnas interna läckage på grund av en kombination av tillverkningstoleranser på ca. 0,8 procent för plattvärmeväxlare (tillverkarens specifikationer) och läckage i huset, beroende på tryckdifferensen i enheten. Även här är gränsen för internt läckage 5 procent och 3 procent för ett passivhus.
Frostskydd
Vid cirka -8 ° C är frostpunkten för membranvärmeväxlare något lägre än för aluminium- eller plastvärmeväxlare. Precis som för värmeväxlare av aluminium eller plast måste energi läggas till för att skydda värmeväxlaren från att frysa när temperaturen är låg.
Slutsats
Varje typ av värmeväxlare har fördelar och nackdelar, som är mer eller mindre signifikanta beroende på kraven. En plattvärmeväxlare kan utnyttja sin höga effektivitet på bästa sätt om utetemperaturen inte faller (eller bara faller kort) under dess specifika frostpunkt. Då är frostskydd onödigt och på grund av det milda klimatet (inte kallare än cirka -3 ° C) blir inomhusklimatet inte för torrt, även utan fuktöverföring. En membranvärmeväxlare spelar till sin styrka var som helst så mycket fukt som möjligt ska överföras kontinuerligt. Värmeväxlare av aluminium eller plast ersätts ofta av membranvärmeväxlare efter cirka två år. Fuktöverföringen kan dock inte kontrolleras här och membranet stängs gradvis. En rotor fungerar starkast i klimat ner till cirka -20 ° C.  Här kan rotorn generera maximal värmeåtervinning utan frostskydd alls, samt överföra fukt efter behov. Numera är interna läckor inte längre ett problem, eftersom de är jämförbara med andra värmeväxlare. Inom en bostad är en liten luktöverföring obetydlig, eftersom andelen som överförs via ventilationssystemet är betydligt mindre än till exempel via dörrar, kläder eller luftkroppen som kan röra sig mellan rummen. Med de öppna planerna (vardagsrummet) som är vanliga idag är detta inte längre av någon betydelse.
/